Wel eens gehoord van onderwaterhockey?

“Het is niet voor watjes” – Niels, 14

 

Zeist – Zes spelers hangen aan beide kanten van het bad aan de kant, de scheidsrechters liggen klaar in het water en de puk ligt in het midden van het bad, op de bodem. Dan gaat de bel, de spelers laten de kant los en zwemmen pijlsnel richting de puk, waar ze met een hoop gespetter met hun flippers onder water gaan om als eerste bij de puk te zijn. Chantal van Teijlingen(17) van de VRB (Vlaardingse Reddingsbrigade) is het snelst en behendig gebruikt ze haar stick om de puk richting de doelbak van de tegenstanders te schuiven. Onbevreesd zwemt ze onder de tegenstanders door, terwijl ze de flippers van de tegenstanders ontwijkt, en op het moment dat de puk de metalen bak raakt gaat de gele handschoen van een van de scheidsrechters omhoog en galmt de bel weer door het zwembad: goal!

 

“Wat is dat?”

Als het woord ‘onderwaterhockey’ valt, is de eerste reactie over het algemeen: “wat is dat?”. Deze uitspraak wordt vaak gevolgd door een ongemakkelijk, verward glimlachje. Op zich is dat geen gekke reactie, want hoewel onderwaterhockey verspreid over heel Nederland gespeeld wordt, zijn het er niet veel die de sport beoefenen. Tijdens het toernooi in Zeist is dit ook te zien. De teams die meedoen aan dit jeugdtoernooi komen vanuit heel Nederland en er is zelfs een Belgisch team aanwezig. Hoewel bijna alle verenigingen die een jeugdteam voor deze sport hebben aanwezig zijn, kan het toernooi op één enkele middag worden gespeeld.

 

Een korte uitleg

Voor onderwaterhockey is een team van minstens zes spelers nodig. Daarbij mogen er nog maximaal vier spelers op de kant zitten voor als er gewisseld moet worden. Het doel is om te scoren door de puk in de doelbak van de tegenstander te schieten. Deze puk is met lood zwaarder gemaakt zodat hij op de bodem van het zwembad blijft liggen. De sport is interessant omdat het driedimensionaal is; je teamgenoten en tegenstanders bevinden zich niet alleen voor, achter of naast je, maar ook onder en boven je. Een uitdaging is de sport zeker ook omdat het zich op de bodem van het zwembad afspeelt en dus moeten de spelers hun adem vaak lang inhouden.

Om onderwaterhockey te kunnen spelen zijn er een aantal dingen nodig; een stick, een kapje, een snorkel, flippers, een beschermende handschoen en een zwembril. Deze benodigdheden zijn vaak al aanwezig bij de verenigingen waar de sport beoefend wordt. Als je graag een keer mee wil doen hoef je dus alleen nog maar een bitje en natuurlijk een zwembroek mee te nemen!

 

Kleine sport

Terug naar Zeist, waar het jeugdtoernooi in volle gang is in het zwembad van de KNZB, oftewel de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Een handig centraal gelegen locatie voor een kleine sport, aangezien er teams vanuit heel Nederland nodig zijn om een toernooi te kunnen houden. Van de Vlaardingse Reddingsbrigade zijn er redelijk wat mensen aanwezig: de teamleden, iets meer dan een handjevol ouders, coach Arno van Adrichem, hoofdtrainer Chiel Verhoeff en oprichters van het onderwaterhockey jeugdteam bij de V.R.B./vrijwillige scheidsrechter Frits-Jan Edeleijn en Ruud Oosterhof.

 

Het blijft leuk

Even terug naar het zwembad van de KNZB in Zeist waar de V.R.B. ondertussen al een wedstrijd gespeeld heeft. De sfeer zit er goed in en de spelers zijn erg enthousiast over de wedstrijd, ookal hebben zij deze verloren. Op de vraag waarom of ze het niet erg vinden om te verliezen antwoordt Brian (15 jaar): “We willen wel winnen, maar verliezen vinden we ook niet erg. Het blijft toch wel leuk.” Terwijl Martijn (14 jaar) instemmend knikt. Ze geven ook aan dat ze wel begrijpen waarom ze vaker verliezen dan de rest: de gemiddelde leeftijd van hun team ligt een stuk lager dan bij de andere deelnemende teams. Dit heeft ook weer te maken met de kleinschaligheid van de sport. Hoe minder deelnemers er zijn, hoe groter de leeftijdscategorie is. De categorie voor dit toernooi is jeugd tot 19 jaar.

Dan worden de spelers bij elkaar geroepen om te reflecteren op de net afgelopen wedstrijd en om de strategie van de volgende wedstrijd te bespreken. Tijdens de reflectie krijgt elke speler persoonlijk wat feedback van de coach en tijdens de bespreking van de aankomende wedstrijd worden de nieuwe posities uitgedeeld. De sportievelingen krijgen dan ook meteen tips over hoe ze de komende wedstrijd aan kunnen pakken. Na de feedback en het plan voor de volgende wedstrijd spreekt de coach nog wat woorden van aanmoediging en dan stormen de enthousiaste onderwaterhockeyers weer op het zwembad af, op naar de volgende wedstrijd!

 

Ben jij of ken jij iemand die deze uitdagende sport wel zou willen uitproberen? Kijk dan op www.onderwaterhockey.nl voor meer informatie.

 

Onderwaterhockey

onderwaterhockey is ook sport met een...

Welkom bij de onderwaterhockey, wij doen met zowel een jeugd- als een volwassenenteam mee aan toernooien en de nationale competitie.

Afgelopen seizoen is het volwassenenteam zelfs kampioen geworden in de tweede klasse en is hiermee een promotie afgedwongen.

 

Ik wil ook!

 

Nu klinkt dit misschien wel spannend en intensief, maar om erachter te komen hoe het echt is om te onderwater hockeyen, moet je het zelf een keer komen beleven.

Om mee te kunnen spelen moet je een zwemdiploma hebben en kunnen snorkelen. Het is fijn als je ook een snorkeldiploma hebt, dit geldt vooral voor de jeugd. Wil je meer weten of een keer mee komen spelen neem dan even contact met ons op via e-mailadres owh@vlaardingsereddingsbrigade.nl. Mocht je geen (goede) snorkelspullen hebben dan kun je die van ons lenen.

 

 

Workshops

 

Wij organiseren ook workshops voor groepen rond de 15 personen. Veldhockey verenigingen, scoutinggroepen en sportopleidingen hebben al met veel plezier kennis gemaakt met onderwaterhockey. De workshops worden gehouden op een vrijdagavond van kwart over 8 tot kwart over 9. Wij zorgen voor alle materialen, onderwaterfoto’s en een drankje achteraf: dit voor een kleine af te spreken vergoeding. Het enige dat je mee hoeft te nemen is zwemkleding en een handdoek. Puntje van aandacht voor de dames, ga voor een normale bikini of een badpak, geen strapless bikini.

 

 

Waarneer en waar kan ik trainen?

Vlaardingen

In zwembad de ''Kulk'' te Vlaardingen.

 

Woensdag

19:15 uur

t/m

20:00 uur

*volwassenen/jeugd

Vrijdag

20:00 uur

t/m

21:00 uur

*volwassenen/jeugd

 

*volwassenen vanaf 15 jaar

*jeugd van 4 t/m 14 jaar

 

Onze trainingen & opleidingen worden gegeven in zwembad ''De Kulk" te Vlaardingen.

Meer weten? neem dan contact met ons op via e-mailadres owh@vlaardingsereddingsbrigade.nl!